1880/2019 Høifjellssanatoriet i Gausdal ble åpnet i 1876 og var en av de første høyfjells-destinasjonene i Norge. Mye har forandret seg siden da, men Skeikampen står uforandret på samme sted.

Skeikampen – et ekte fjelleventyr i over 140 år

Det var den friske luften og mosjon som lokket gjester opp til Skeikampen på slutten av 1800-tallet og ble starten på dagens høyfjellsdestinasjon.

Inspirert av sanatorier som tilbød «høifjellsterapi» i Alpene, åpnet Høifjeldssanatoriet i Gausdal 1. juli 1876 og var da Norges første turisthotell på høyfjellet. Det var den friske luften som var det unike kurmiddelet og kombinert med mosjon, skulle dette hjelpe mot mange av datidens plager. Det varierte terrenget på Skeikampen var godt egnet til rekreasjonsturer uansett hvilken form gjestene var i.

Les mer om overnatting på Skeikampen i dag.

Reiseveien var lang, det tok to dager å komme fra Kristiania til Skeikampen. Først tog fra Kristiania til Eidsvoll, deretter Skibladner til Lillehammer, hvor de måtte overnatte. Dag to var det karjol opp til Skeikampen. Gjestene var velstående og ble hele sommeren, hvor de ble tett fulgt opp av leger under oppholdet.

Uansett hvor turen går, er utsikten like praktfull nå som da.
1 / 6
Skigleden var ikke mindre, selv om løypene ikke var preparert på samme måte som i dag. Nå kan du våkne til et løypenett med 600 kilometer nypreparerte skiløyper hver dag.
2 / 6
Da heisen åpnet fraktet den 250 personer i timen og om sommeren ble den gjort om til stolheis. I dag er det 11 heiser på Skeikampen, hvorav to er stolheiser.
3 / 6
Alpinbakken ble fort populær blant gjestene på Skeikampen da den åpnet. I dag er alpinanlegget betydelig større, til glede for både nybegynnere og de mer erfarne alpinistene.
4 / 6
Det er hundre år mellom disse bildene, kan det være at noen av steinene i varden har ligget der så lenge?
5 / 6
Utsikten på Skeikampen er like praktfull nå som da.
6 / 6

Ti dager til toppen

I området var det 15 kilometer spaservei og etter hvert ble myrene drenert og en to meter vei opp til Kampen ble anlagt. Her var det etter hvert mulig å kjøre opp, men gjestene ble oppfordret til å gå. Langs veien var det plassert ut hvite benker og legen anbefalte å ta en og en benk om gangen, noe som ville si at det tok ti dager å gå opp til toppen. Det var verdt det, for på toppen ventet personalet med champagne.

I starten var Skeikampen et sommersted, fordi det var vanskelig å komme seg dit på vinterstid. Men 21. desember 1931 åpnet Gausdal Høifjellshotell og et nytt vintersportsted var etablert. Området ble promoterte som «Norges mest ideelle skiterreng» og gjestene strømmet til. Den første skiheisen sto klar i 1958, men ble ikke åpnet for bruk før i 1959. Den kunne frakte 250 personer i timen og hadde en lengde på 900 meter. Hver sommer ble skitrekket gjort om til stolheis med en kapasitet på 100 personer i timen.

En helårsdestinasjon for alle

Skeikampen har en lang historie som fjelldestinasjon og har gjennom årene utviklet seg til å bli en helårsdestinasjon for alle som liker å være aktive utendørs. I dag kan du gå på langrenn, stå alpint, gå fjellturer, spille golf, sykle, fiske, bade eller bare slappe av. Det er fremdeles naturen som står i fokus, for frisk luft og vakker natur går aldri av moten.

Les mer om utviklingen på Skeikampen her.